Opinie: Groeien is een keuze

De capaciteitsproblemen zijn al jaren onderwerp van discussie en avondcolleges zijn slechts een nieuw hoofdstuk van dit voortslepend dossier. De raad doet voortkomen alsof dit een onvermijdbaar dilemma is en zij op geen enkele wijze verantwoordelijk zijn voor de huidige perikelen. Echter, hierbij verzwijgen zij de bewuste keuze om de groei te accommoderen. Dit is beleid en daarmee zijn capaciteitsproblemen een direct gevolg van het besluit van de raad van bestuur. Handen te wassen in onschuld wijzend naar de doorzettende groei is dan ook onmogelijk.

Bij de inzet op avondcolleges stelt de raad het imago van de universiteit centraal, terwijl de student de rekening betaalt. Want zo beargumenteert de Raad van Bestuur, “Remming van de groei schaadt het imago”. Maar is dat wel zo? Zijn er niet talloze prestigieuze universiteiten waarbij een strikt toelatingsbeleid wordt gevoerd, omdat ze anders ten onder gaan aan hun eigen succes? Iedereen wil wel studeren aan Harvard, Oxford of Caltech, maar de poorten worden selectief opengedaan om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Wageningen zou zichzelf eer aan doen hier een voorbeeld aan te nemen en kwaliteit boven kwantiteit te stellen. We zijn immers ’s werelds beste universiteit op het gebied van landbouw en staan al jaren bovenaan de ranglijst in de nationale keuzegids. We hebben kwalitatief hoogwaardig onderwijs, gebouwd op kleinschaligheid en persoonlijk contact, die studenten blijven wel komen!

Doorgaan met de groei betekent massaklassen en batterijcolleges tot in de late uurtjes, want deze prestigieuze universiteit heeft geen geld. Dit leidt in mijn optiek pas tot imago schade, ‘s werelds beste universiteit op het gebied van landbouw heeft de middelen niet om zijn broek op te houden en stuurt studenten daarom maar ’s avonds naar de collegebanken. Ik voorzie een daling op het ranglijstje in de keuzegids, door het verliezen van persoonlijk contact en het ontstaan van een diplomafabriek, want door druk op de begroting wordt rendementsdenken de standaard, meer diploma’s voor minder geld.

Nee, de raad kan zich niet verschuilen achter de enorme populariteit van de WUR. Want net als een kapitein op zijn schip kan zij het klimaat niet beïnvloeden maar bepaalt zij wel het aantal passagiers aan boord. Zo ook zal de universiteit kritisch moeten kijken naar capaciteit van de universiteit en zich niet het hoofd op hol laten brengen door de concurrentie. Het zal van karakter getuigen het hoofd koel te houden en zelf koers te bepalen, ook al betekent dit een beperkte groei voor de komende jaren. Want kwaliteit zal het altijd van kwantiteit winnen, zeker voor een universiteit voor wie deze kenmerken de basis zijn voor haar succes.