Bewoners Duivendaal bedanken Student Alliance Wageningen voor alle steun

“Het was een lang en spannend avontuur”, vond Nick Ligthart terwijl hij een kopje koffie zet bij het Student Alliance Wageningen (S.A.W.) kantoor aan de Burgtstraat bij theater de Wilde Wereld. “Ik ben blij dat de vele discussies nu eindelijk heeft geleid tot een fatsoenlijke contract voor de bewoners. De huurprijzen zijn nu rond de 35 euro gestegen in plaats van €100 en het hospiteren blijft behouden. Ik ben echt opgelucht dat Duivendaal niet een soort van duur studentenhuis wordt, waar iedereen met tegenzin zou moeten wonen vanwege het kamertekort.’’ Aldus Nick Ligthart voorzitter van de S.A.W.

Sinds november is Nick betrokken geweest rondom de huurcontracten van Duivendaal. De bewoners sloegen alarm via facebook, waardoor hij actieve bewoners in eerste instantie heeft uitgenodigd om eens samen te komen. Initiatiefneemster Lena van de Sman heeft de eerste bijeenkomst heel prettig ervaren. “Door dat absurde contract had ik wel de motivatie om er iets tegen te doen, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. De S.A.W. stelde ons gerust en adviseerde ons om dit niet zomaar te tekenen. Bovendien zorgde de bijeenkomst ervoor dat onze frustratie omgezet werd in een vertegenwoordiging om er iets tegen te doen.

Roy Toevank, een van de woordvoerders van de bewoners, zag dat de S.A.W. op drie manieren het verschil heeft gemaakt. Ten eerste wist S.A.W. heel snel hoe eventuele juridische hulp en advies ingeschakeld kon worden, enerzijds via HousingDesk, anderzijds via de landelijke studentenvakbond. Daarnaast bracht de S.A.W. de geschikte personen van de universiteit en de gemeente snel met ons in contact. Door de vergunningen en de verkoop waren zij ook betrokken rondom Duivendaal. Tot slot hielp de S.A.W. mee als tussenpersoon en het voorbereiden van de vergaderingen, waardoor zaken professioneler opgepakt werden.

Nick ontvangt van Lena en Roy een groot. Beiden waren zij onder de indruk van de constante bereidheid en gedrevenheid om de bewoners te ondersteunen. ‘’Het was een chaotisch tijd, waarbij de bewoners ook nog midden in de tentamen periode zaten. Gelukkig kwam Nick altijd opdraven als er iets aan de hand was of hulp nodig was.’’

Nick kijkt tevreden terug naar de samenwerking met de bewoners. “We willen hiermee laten zien dat de S.A.W. opkomt voor de belangen van de student. Dat hoeft lang niet altijd met een protest actie, want bemiddeling is vaak al voldoende.