Binnenkort alleen cashloos betalen in bussen

The World's Best Photos of bussen and syntus - Flickr Hive ...

LET OP: Vanaf 24 juni ook in Gelderland, Overijsel en Flevoland geen contante betalingen meer mogelijk!
Vanaf zondag 24 juni gaat het busvervoer in OV-Oost gezamenlijk over op cashloos betalen. Dit betreft de vervoerders Arriva in Achterhoek Rivierenland, Connexxion in Flevoland en Noordwest Overijssel, Breng in de regio Arnhem-Nijmegen en Keolis Nederland in Twente, Midden-Overijssel en de Veluwe. Vanaf die datum is het voor reizigers niet meer mogelijk om in bovenstaande bussen een vervoerbewijs te betalen met contant geld. De vervoerders zijn naar aanleiding van een aantal overvallen in 2016 gestart met het invoeren van cashloos betalen in de bussen. Reizigers kunnen reizen met de OV-chipkaart, een e-ticket (zowel geprint als getoond op de smartphone) of een vervoerbewijs betalen in de bus met pin, contactloos of creditcard. Op deze manier wil men de veiligheid in de bus verbeteren, voor zowel de buschauffeur als de reiziger.

Om het betaalgemak te behouden is het tegenwoordig ook mogelijk om een vervoerbewijs met contact geld te betalen in de voorverkoop bij de OV-Servicepunten en overige verkooppunten in de regio. Helaas is het aantal en de spreiding van deze verkoop punten ontoereikend en zijn de openingstijden beperkt. De stroom internationale studenten en bezoekers beschikken de eerste weken tot maanden niet over een andere betaalmethode dan contant geld. Dit zal Wageningen nog onbereikbaarder maken. Als vakbond zijn wij nu in gesprek met de bus vervoerders, de provincie en de universiteit om te zorgen dat er op de campus een verkooppunt komt voor cash kaartjes.

Al vanaf eind 2017 is het mogelijk om je vervoerbewijs in Oost Nederland met de pinpas te betalen. Toen kon de reiziger echter ook nog contant afrekenen. Vanaf 24 juni 2018 kan er niet meer contant worden betaald in de bus. Echter worden de reizigers deze maand pas geïnformeerd over de nieuwe betaalmogelijkheden door middel van een reizigerscampagne.