Wie bepaalt de koers van de WUR-boot?

Carina Nieuwenweg, een vaste student blogger bij de Resource, vraagt zich af of de groeiende WUR-boot stuurloos is. The S.A.W. gaf vorige maand al aan dat de universiteit zonder visie zit en geen actie onderneemt door de ‘onzekerheid van de toekomst’. Besturen zonder visie is echter ook een vorm van politiek. Denken op korte termijn en het niet maken van scenario’s zorgt dat onpopulaire maatregelen er ingedrukt gaan worden door de tijdsdruk van de capaciteitsproblemen.

Vorige week heeft de Studenten en Medewerkers Raad (SSC) voorwaardelijk de plannen van de Extended Day Time Schedule (schemercolleges) en internationale bachelors afgekeurd. De raad van bestuur heeft al gereageerd dat zij niet met alle voorwaardes akkoord gaan.

Gezien het schemercollegerooster, gaat de raad van bestuur niet akkoord met de twee vaste gemeenschappelijke ruime lunchpauzes per studieprogramma cluster. Niet alleen is dit een teleurstelling voor studieverenigingen, maar vooral organisaties met gemengde studenten (zoals bijvoorbeeld de sportorganisaties, internationale groepen en groene organisaties) zullen de grote verliezers zijn zonder fatsoenlijke gemeenschappelijke pauze. Bovendien is de raad niet bereid om de schemercolleges allemaal op te nemen (11de en 12de uur 17:30-19:00).

Gezien de internationale bachelors, gaat de raad van bestuur de internationale promotiemachine en vliegtuigreisjes niet verminderen. Ze geeft aan dat het geld voor promotie niet bedoeld is voor recruitment, maar om mensen ‘te informeren en te matchen met Wageningen’. Daarnaast ligt de raad niet in lijn met de SSC over het feit dat de problemen in de master in sterkere mate ook in de bachelor geïntroduceerd worden. De SSC is vooral bezorgd over taalbekwaamheid, interculturele communicatie, welzijn en onderwijskwaliteit. De leerdoelen over inhoud zullen er onder lijden als alle stoplichten voor internationale bachelors nog niet op groen staan.

De S.A.W. begrijpt niet waarom de raad van bestuur het voorstel van internationale bachelors doorschuift naar 2020 als de Nederlandse studentenaantallen starten te stabiliseren. Dan is er ook voldoende tijd om alle het studiemateriaal aan te passen en de docenten te trainen voor Engels en multiculturele bachelor vakken. De uitdaging met de huidige studenten aantallen is namelijk nu al groot genoeg. Het huidige voorstel voor  internationale bachelors zorgen niet alleen voor meer werkdruk, maar maakt de huidige groeipijn ook erger voor onderwijsfaciliteiten.

De grote vraag is nu is natuurlijk: Wat nu? De SSC zal deze week reageren op de eerste tegenargumenten van de raad. Het punt is echter dat de grote discussie hier niet gevoerd wordt: Geld. Structureel ontvangen technische universiteiten te weinig financiering en specifiek Wageningen zit te kampen met de 2% buffer regeling van het ministerie van economische zaken. Het nieuwe geld moet geïnvesteerd worden in duurzame onderwijsgebouwen en anders zou de stekker uit de promotiemachine getrokken moeten worden.

Het wordt tijd dat de raad van bestuur het durft om een leiderschapsrol te nemen en het strategisch plan concreet te maken. Leraren zeggen dat het limiet in zicht is en dat de QS rating aantoont dat Wageningen niet meer in opmars is. De WUR moet een open en eerlijk dialoog vormen met studenten, medewerkers en een sterk bericht sturen naar de overheid. Arthur Mol zou nog kunnen leren van wat de TU/Eindhoven al gedaan heeft.