TU/e: meer financiering of capaciteitstekort

Vorige week schreef de TU/E een noodbrief naar de minister van onderwijs. De Eindhovense universiteit begrijpt volledig dat er een tweede zijde is aan de medaille van groei. De brief laat dezelfde groeipercentages in de tientallen procenten zien en dat er meer geld moet komen om de kwaliteit van onderwijs en de faciliteiten van studenten te garanderen. Als de universiteit niet bereid is om in te springen, ziet de TU/E de bittere noodzaak om een Numerus Fixus en decentrale selectie in te schakelen.

De Landelijke studenten vakbond (LSVB), geeft gelijk aan dat extra geld de enige oplossing en niet om mensen uit te sluiten van een studie. De Numerus Fixus is namelijk geen oplossing, omdat onderwijs toegankelijk is hoog goed is dat gedeeld wordt door universiteiten en studenten. Bovendien zegt de industrie en overheid dat experts van morgen heel hard nodig heeft voor economische competitiviteit van Nederland en maatschappelijke duurzaamheid.

De demissionaire minister Bussemakers vind het verzoek voor extra financiering ‘te makkelijk’. Ze denkt dat scholieren overgeheveld kunnen worden naar andere universiteiten. Blijkbaar snapt ze niet dat studies op verschillende universiteiten van elkaar verschillen met hun eigen specialisatie of niche. Dit is met name waar in Wageningen, waar studies een unieke positie nemen in de life-sciences die nergens anders gevonden kunnen worden.

Bussemaker benoemt ook blij te zijn met de opkomende groei, maar ze is niet bereid om haar geplande groei target te bekostigen, aangezien ze zegt dat universiteiten veel andere mogelijkheden hebben om oplossingen te vinden. In Wageningen zien we dit nu al met de voorgestelde roosterwijziging dat de kwaliteit van onderwijs, de brede ontwikkeling en het persoonlijke welzijn van studenten en leraren ondermijnt. De WUR heeft al berekend hoeveel ruimte het opbrengt met betere roostering en onderwijsinnovatie, maar dit is verreweg niet voldoende (20% van de groei wordt hiermee opgevangen) zoals Resource laat zien.

Desalniettemin wordt de WUR, ook deel van de 4 technische universiteiten, momenteel bekostigt door het ministerie van economische zaken, maar het beleid van de onderwijs minister is wel de leidraad van de Wageningse bekostiging. En als er één thema is waar alle huidige formatie partijen overeen moeten komen, dan is het technisch en groen onderwijs.

  • VVD: De kennis economie stimuleren door het innovatie vermogen van de economisnche top sectoren te verbeteren. Daarnaast heb je de vrijheid om te investeren in jezelf met de studie die je wilt.
  • CDA: Het verbeteren van de Voedsel en Landbouw sector in Nederand met het onderwijs en onderzoek van Wageningen.
  • Groenlinks: Verzekeren dat de huidige jonge generatie de experts van morgen kunnen worden om de transitie naar duurzaamheid te versnellen.
  • D66: Het algemeen verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs in Nederland.

Hopelijk begrijpt Bussemakers dat extra financiering nodig is om nieuwe onderwijsfaciliteiten te bouwen en meer leraren aan te nemen. Soms is de makkelijkste oplossing ook de beste oplossing.