Studenten voor de lokale maatschappij, niet met schemercolleges

Vrijwilligers werk verrijkt

een bestuurslid van het Rode Kruis legt uit

Wees bij onze demonstratie: https://www.facebook.com/events/1330760723674851/

Het nieuwe rooster voorstel gooit roet bij heel veel studenten en organisaties. De WUR moet in plaats daarvan zorgen voor een structurele oplossing en rekening houden met 5 zaken:

  1. Gebruik de huidige capaciteit eerst goed
  2. Investeer in alternatieven
  3. Stop maximale studenten recruitment
  4. Verzeker een brede studenten ontwikkeling
  5. Verzeker nette werkomstandigheden voor leraren en personeel

In de zesde rapportage legt Eline van der Ham, bestuurder van het Rode Kruis, uit hoe haar organisatie draait.

De Rode Kruis Studentendesk Wageningen is één van de organisaties in Wageningen waar studenten vrijwilligerswerk kunnen doen. Zo kunnen zij een bestuursfunctie vervullen of zich bij een commissie aansluiten. Ook is het mogelijk om te helpen bij flex-activiteiten, wat inhoudt dat de student zijn hulp eenmalig aanbiedt bij een activiteit. Al drie jaar proberen wij studenten enthousiast te maken en dit gaat enorm goed! Studenten in Wageningen zijn actief naast hun studie en willen zich graag inzetten voor anderen. Naast dat dit heel belangrijk is voor de samenleving en dat het erg wordt gewaardeerd door de mensen en organisaties waarmee wij samenwerken, vinden wij het ook belangrijk dat studenten op deze manier meer kunnen leren naast hun studie en nieuwe ervaringen op kunnen doen.

Naast het jaarlijkse Serious Request in Wageningen, doet het Rode kruis ook EHBO cursussen en activiteiten met ouderen en vluchtelingen.

Onze meest actieve vrijwilligers zitten in het bestuur of in één van de vier commissies die wij gedurende het collegejaar hebben lopen. Elke week wordt er vergaderd. Door de commissies gebeurt dat standaard in de lunchpauze. Daar hebben zij vaak zo’n drie kwartier voor nodig plus de reistijd tussen de verschillende locaties waar les wordt gegeven. Met het doorvoeren van het nieuwe lesrooster zal het niet meer mogelijk zijn voor de commissies om tijdens de lunchpauze te vergaderen. Ook het bestuur van de Studentendesk maakt regelmatig gebruik van de lunchpauzes om vergaderingen te plannen en promotieacties te houden. Een half uur lunchpauze is hier simpelweg te kort voor. Ook vergadert het bestuur minimaal één avond in de week twee uur lang. Nu is het nog goed mogelijk om dit te combineren met bijvoorbeeld een activiteit die door de commissies wordt georganiseerd, maar door het nieuwe lesrooster zal de vergadering pas later kunnen beginnen en zal de vergadering de gehele avond beslaan.

Het organiseren van activiteiten met bijvoorbeeld vluchtelingen of ouderen zal ook worden belemmerd door de invoering van het voorgestelde rooster. Activiteiten vinden meestal ’s avonds plaats. Aangezien er ook voldoende voorbereidingstijd nodig is, zullen activiteiten niet voor 20:00 uur kunnen starten en dit beperkt de mogelijkheden voor de activiteit en de opkomst van de doelgroep. Dit zouden wij erg jammer vinden. Dit zijn juist de activiteiten waar wij als Studentendesk trots op zijn en die we erg belangrijk vinden.

Het voorstel voor het nieuwe rooster dat door de universiteit gedaan is, heeft dus zeker invloed op de activiteiten die de Studentendesk kan organiseren. Ook zal het studenten belemmeren om zich als vrijwilliger in te zetten, omdat studenten in verhouding minder tijd hebben voor vrijwilligerswerk. De avonden zullen korter worden, maar tegelijkertijd zullen alle vergaderingen daar wel naartoe verplaatst moeten worden. Dit lijkt ons geen goede zaak, dus we hopen dat de universiteit met een nieuw en beter voorstel kan komen.

Vrijwilligerswerk verrijkt