Schemercolleges geven geen kampioenen

Schemercolleges maakt topsport voor studenten onmogelijk

De voorzitter van Argo legt uit waarom

Mathijs Peters is de voorzitter van Argo en zet zich met 7 andere studenten een vol jaar in om de studenten roeisport te verbeteren in Wageningen.

Het nieuwe rooster voorstel gooit roet bij heel veel studenten en organisaties. De WUR moet in plaats daarvan zorgen voor een structurele oplossing met extra onderwijsruimte en minder leegstand. Er moet niet uitgeweken worden naar studenten activiteiten.  In de komende dagen leggen studenten en organisaties uit waarom.

In deze derde rapportage vertelt Mathijs Peters, voozitter van Argo, over de schemercolleges en de impact dat heeft voor de Wageningse Studenten Roeivereniging:

Graag neem ik je mee naar de Olympische spelen van afgelopen zomer. Daar laat ik je het hoogst haalbare in de sportwereld zien: een olympische medaille. Niet één, maar drie! Brons, zilver en als kopstuk de gouden medaille van de lichte dames in de dubbel twee. Ik heb het hier natuurlijk over roeien. Een sport die ook onder de Wageningse studenten groots wordt beoefend (W.S.R. Argo telt bijna 650 leden). Enig idee hoeveel de dames hebben moeten trainen voor ze met die gouden plak op het erepodium stonden? Waarschijnlijk niet…

Argo is herkenbaar aan hun groene jassen en wit/groene trainingskleren. Argo is een van de grootste verenigingen in Wageningen

Roeien is een sport waar je binnen een paar jaar aan de top kan staan. De gouden dames van hierboven zijn studentes die roeien in Amsterdam en Rotterdam. De enige manier om aan de top te komen is trainen. Letterlijk, elke dag trainen (soms zelfs twee keer per dag). Ook op Argo hebben we studenten die elke dag trainen voor het ultieme doel van olympisch goud. We hebben roeiers die meedoen met internationale topwedstrijden, roeiers die roeien op een EK of WK en roeiers met als droom het hoogst haalbare en daar Wageningen willen vertegenwoordigen. Helaas wordt deze droom nooit werkelijkheid als het aan de universiteit ligt.

Graag wil ik jullie de essentiële benodigdheden van een roeitraining laten zien:

  1. Een ploeg (8 of 4 personen)
  2. Coaches (2 of 3 personen)
  3. Daglicht
  4. Minstens 2 uur trainingstijd

Roeiers moeten voor zonsondergang al terug zijn op Argo.

Met de invoering van de schemercolleges kan niet worden voldaan aan 4 van de essentiële benodigdheden van een training. Trainen na college? Dan is het donker. Trainen vóór college? Dan is het ook donker. Niet iedereen heeft college tot 19.00, maar grote kans dat één van de 8 personen dat wel heeft. Met 7 personen kan er niet getraind worden. Geen coaches? Geen training.

 

Roeien is een grote sport en wordt steeds populairder onder studenten. Roeien is een kans om de Wageningen Universiteit naar buiten toe te profileren. Helaas zal Wageningen niet meer van de partij zijn als de nieuwe regeling wordt ingevoerd, omdat er gewoonweg niet meer getraind kan worden en zal een olympische medaille altijd een mysterieuze onbereikbare droom blijven.

Home