Met schemercolleges, geen werk voor mij

Schemercolleges maakt studentenschuld alleen maar hoger

Joske Meeuwsen legt uit

Het nieuwe rooster voorstel gooit roet bij heel veel studenten en organisaties. De WUR moet in plaats daarvan zorgen voor een structurele oplossing met extra onderwijsruimte en minder leegstand. Er moet niet uitgeweken worden naar studenten activiteiten.  In de komende dagen leggen studenten en organisaties uit waarom.

In deze vierde rapportage vertelt Joske Meeuwsen, een werkende student, hoe schemercolleges een baantje in supermarkt onmogelijk maakt:

Mijn naam is Joske, ik zit in mijn tweede jaar levensmiddelentechnologie. Naast mijn studie ben ik lid bij de roeivereniging Argo en werk ik bij een supermarkt in Wageningen. Werken naast mijn studie doe ik om twee redenen. Allereerst ben ik niet anders gewend dan dat ik een bijbaantje heb. Het is fijn om even een paar uurtjes per week met iets totaal anders bezig te zijn. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk wel het geld. Ik heb het geluk dat ik nog een basisbeurs krijg van de studiefinanciering, omdat ik eerst een jaar in Rotterdam heb gestudeerd. Maar de studenten die een jaar na mij zijn begonnen, hebben dit geluk niet. Die moeten alles volledig uit eigen zak betalen. Na dit jaar houdt ook mijn basisbeurs op en zal ik dus mijn loon echt nodig hebben om te kunnen blijven sparen. Een spaarpotje is nodig om te hebben met de hoge schuld die we zullen hebben, nadat we klaar zijn met studeren tegenwoordig.

Ik begin altijd met werken om 5 uur ’s middags. Nu levert dat af en toe al problemen op maar ik heb het geluk dat al mijn colleges opgenomen worden en ik dus het laatste stukje kan missen. Ook is het vaak geen probleem op mijn werk als ik een klein beetje later ben als ik van te voren aangegeven heb dat ik een practicum heb. Dit zal wel veranderen als ik college heb tot 7 uur ’s avonds. Na 7 uur beginnen bij de supermarkt is geen optie, want we zijn maar tot 8 uur open. Op donderdag en vrijdag zijn we dan wel tot 9 uur open, maar ook dan begint er niemand meer om 7 uur. De enige optie die dan nog overblijft is werken in het weekend. Dit zou betekenen dat ik of elk weekend naar thuisthuis moet gaan om daar te werken, of dat ik elk weekend in Wageningen moet blijven om hier te werken. Als ik dan één weekend toch niet zou kunnen werken, mis ik een vierde van mijn loon in de maand. Dat is meer dan ik kan missen.

Omdat mijn studie veel practica heeft, weet ik vaak pas één week, en soms pas één dag van te voren wat mijn exacte rooster is per periode. De groepsindelingen worden namelijk vaak pas heel laat gemaakt. Dit terwijl we onszelf minstens een maand van te voren opgeven voor een vak. Ik snap dat er ruimte over moet kunnen blijven voor mensen die zich last minute inschrijven, maar deze mensen zou je dan ook samen in een groep kunnen zetten zodat de groepsindeling voor de andere mensen veel vroeger gemaakt kan worden. Mijn werkrooster wordt 3 weken van te voren gemaakt en dus kan ik met dit huidige stelsel niet op tijd doorgeven aan werk wanneer ik schemercolleges zou hebben en dus zou ik niet meer door de weeks kunnen werken. Kort gezegd zullen schemercolleges het heel moeilijk maken om geld te verdienen naast het volgen van een studie en dat, in combinatie met het stopzetten van de basisbeurs, is wat mij betreft geen optie.

Links: De LSVB heeft al gealarmeerd over stijgende schulden bij studenten. https://punt.avans.nl/2017/03/studieschuld-loopt-op-naar-bijna-18-miljard-euro-dat-zijn-7-miljard-biertjes/

Het CBS geeft aan dat studenten het meeste werken in een winkel.  https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2014/07/student-verdient-het-vaakst-bij-in-horeca-of-winkel