Schemercolleges slecht voor sportende student

Schemercolleges slecht voor sportende student

Het nieuwe rooster voorstel gooit roet bij heel veel studenten en organisaties. De WUR moet in plaats daarvan zorgen voor een structurele oplossing met extra onderwijsruimte en minder leegstand. Er moet niet uitgeweken worden naar studenten activiteiten.  In de komende dagen leggen studenten en organisaties uit waarom.

Voorzitter Thymos Filip Hendricks en voorzitter WaHo Daniël Hoving tijdens de voorbereiding van het black light tournooi.

In deze eerste rapportage vertelt Filip Hendricks, voozitter van Thymos, over de schemercolleges en de impact op het studentensportleven in Wageningen:

De verruiming van het rooster zal het optimale gebruik van de sportfaciliteiten op de campus limiteren. Veel sportverenigingen hebben de avonden nodig om hun trainingen te organiseren. De 2e sporthal die gebouwd is als uitbreiding is sinds de zomer van 2016 in gebruik genomen. Dit heeft voor aanzienlijk meer capaciteit gezorgd, maar zit alsnog elke avond bijna helemaal vol. Dat komt doordat bijna alle trainingen van studentensportverenigingen zijn verhuisd van de zalen waar burgers en scholieren zitten naar de Bongerd. De Bongerd en SWU Thymos ervaringen soms al moeilijkheden om iedereen van voldoende ruimte, tijd en trainers te voorzien.

Al om 17:30 zijn de dames van de Wageningen Warriors (Lacrosse) op het veld te vinden

Door het rooster te verruimen zal de Bongerd nog meer capaciteitsproblemen ondervinden, omdat het zelfde aantal sportverenigingen geaccommodeerd moet worden in een kortere tijd. Deze problemen worden alleen maar groter als de studentenaantallen zo snel groter worden en er door schemer colleges steeds meer uitgewijkt wordt naar de late uren. Van maandag tot en met donderdag zijn er vele verenigingen die al tussen 17.00 en 19.00 uur beginnen met hun training, zowel in de sporthallen als op de sportvelden. Enkele voorbeelden zijn: korfbal, tennis, lacrosse (buiten) en volleybal, badminton, boksen en basketbal (binnen). Ook verenigingen die elders trainen ondervinden hinder van deze maatregel, bijvoorbeeld de roeiers van Argo die op de Rijn trainen, de schaatsers (trainen in Nijmegen), de klimmers (trainen in Arnhem of Nijmegen) en de wielrenners die in de omgeving van Wageningen racefietsen.

Thymos is het koepelorgaan van de studenten sport organisaties

Naast de trainingen van studentensportverenigingen, zouden ook de lessen en cursussen van de Bongerd opgeschoven moeten worden. Deze beginnen in sommige gevallen namelijk ook al tussen 17.00 en 19.00. Kortom, het rooster met 1 of 1,5 uur opschuiven zou betekenen dat trainingen, lessen en cursussen tot erg laat duren. Studenten kunnen na de training niet voldoende rusten en moeten dan weer vroeg beginnen met hun studieprogramma. Daarnaast zou SWU Thymos uren moeten inleveren voor de interne competities die georganiseerd worden, een belangrijk onderdeel voor de studentensport in Wageningen. De problemen van schemercolleges worden niet makkelijk opgelost, omdat avonden niet eindeloos zijn en trainers vaste contracten hebben. Het algehele sportrooster is verre van ideaal, zowel voor studenten als voor docenten. SWU Thymos pleit daarom voor handhaving van het huidige sportrooster en een andere structurele oplossing van de Universiteit.

SWU Thymos is de sportstichting van Wageningen Universiteit en treedt op als belangenbehartiger van alle sportende studenten. Het doel van de stichting is zoveel mogelijk studenten aan te zetten tot sporten en bewegen; dit gebeurt onder andere door het overkoepelen van alle studentensportverenigingen en de organisatie van diverse evenementen.