(Deel 1/5) WUR drukt avondcolleges hoogstwaarschijnlijk door, ondanks negatief advies

Ondanks dat het merendeel van de studenten het niet zien zitten, lijkt de WUR het komende schooljaar avondcolleges gewoon door te drukken. Een onafhankelijk onderzoek van Panteia bevestigt dat avondcolleges geen geschikte oplossing is volgens de Wageningse student en docent. De woordvoerder van de WUR Simon Vink liet weten via omroep Gelderland en de Resource dat “het niet alleen om draagvlak gaat” en dat “het rendement (lees: slagingspercentage in plaats van hoog kwalitatief onderwijs) het belangrijkste is”. Als driekwart van de student en ook twee derde van de docenten het niet zien zitten en als de kwaliteit van onderwijs hierop achteruit gaat, voor wie maak je dan de beslissing?

Avondcolleges is slecht voor de student en docent en dus ook de WUR

De resultaten van heet rapport van Panteia bevestigt de uitkomsten van ons eigen SAW rapport dat avond colleges de ontwikkeling van de student drastisch belemmert:

  1. Het vermindert het de kwaliteit van het onderwijs. Maar liefst 80% van de studenten heeft een slechtere concentratie s ’avonds en dat zij meer tijd en energie moeten steken voor hetzelfde studieresultaat. Ook docenten geven aan dat hun klas minder gefocust is (17 uit 39). De universiteit verschuilt zich achter het argument dat het rendement voor zichzelf behouden blijft, maar ondertussen daalt deze voor de student en docent.  Zo moeten studenten (62%) en docenten (20 uit 39) meer tijd en energie erin steken voor hetzelfde studieresultaat.
  2. Het beperkt het de aanvullende activiteiten buiten de studie drastisch. Voor sportteams wordt het onmogelijk gemaakt samen te sporten, het volgen van interessante extra-curriculaire lezingen vallen samen met je avondonderwijs en het organiseren van activiteiten voor je vereniging lukt niet met een incomplete commissie. Wageningen heeft een grote en diverse vereningscultuur waar we trots op moeten zijn en die alleen staat door het teamwork van studenten met passie. En laat avond colleges nu net zo’n maatregel zijn die zorgt dat teams niet samen kunnen komen.
  3. Het levert vooral veel stress op voor iedereen. 80% van de studenten geeft aan dat hun planning en ritme in de war geschopt wordt voor het avondeten en avondactiviteiten. De universiteit denkt dan wel dat de student zo flexibel is, maar 40% geeft aan dat de activiteiten in de avond niet verplaatst kunnen worden naar een andere dag of dagdeel.

De universiteit heeft een doorgeschoten streven om ‘open en toegankelijk te zijn’ en ‘niet te investeren in stenen maar in mensen’. Natuurlijk is de SAW ermee eens dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te studeren en dat er geen wanbesteding ontstaat in het creëren van veel te dure gebouwen. Maar wat heb je aan een overvolle universiteit, waarbij de brede ontwikkeling van de huidige en toekomstige student belemmert wordt, waarbij de docent overwerkt en ook de kwaliteit van het onderwijs zakt? Dan is niemand tevreden en voorzien we dat de WUR niet meer bovenaan de studiekeuze ranking ligt. De universiteit onderschat met hun beleid de tweezijdigheid van groei en plaatst hun groeicijfers boven de brede ontwikkeling van de student.